Sosialdemokrati på det dummeste

Av Harald Magnus Andreassen - 22.jun.2007 @ 10:29
Hvordan i all verden kan samfunnsøkonomen Jens Stoltenberg forsvare at staten skal bli minoritetseier i et stort industriselskap som Aker Kværner? Er det statens rolle i en markedsøkonomi å ta minoritetseierposter i bedrifter som opererer på helt ordinære markeder, i konkurranse med andre bedrifter? Er det riktig av staten å øke sin eksponering mot oljesektoren - attpåtil til pris som kan være stiv?

Vel, han overlot salgsarbeidet til næringsminister Dag Andersen i dag. Det gjør han nok klokt i. Det blir neppe like morsomt etterpå.

Det har lenge vært kjent at Kjell Inge Røkke og Aker ønsket å selge seg ned i Aker Kværner. Det kan det være gode grunner til. Det er Klondyke i olje- og gassektoren, og det kan knapt gå bedre enn det gjør i dag i leverandørindustrien. Det setter aksjemarkedet pris på og aksjekursen har gått 500 prosent på tre år.

En dag blir ikke etterspørselen like sprek som i dag - og andre selskaper gjør hva de kan for å komme inn i denne sektoren. Da er det ikke sikkert marginene blir like gode som i dag. Dette er selvsagt tidspunktet for en eier som har tjent store papirverdier under oppturen å realisere disse og samtidig redusere sin eksponering mot dette segmentet i økonomien. Selv om han tror det vil gå bra lenge, er det en viss risiko for at det ikke gjør det!

Men at det samtidig er tidspunktet - om det noen gang skulle være det - for staten å øke sin eksponering mot olje- og gassegmentet, er slett ikke like åpenbart. De fleste ville tro at en normal porteføljetenkning fra statens side vil være å redusere eksponeringen mot olje- og gass. Professor Robert Shiller fra Yale, som besøkte Oslo forrige uke, argumenterte godt for at staten burde redusere sin oljeeksponering. Nå øker den.

Det er heller ingen gode grunner for at staten skal bli en enda større eier i norsk næringsliv i bedrifter som ikke har noen annen funksjon enn å gi avkastning til eierne ved å være dyktige og fleksible i de markedene de opererer.

Det kan være historiske grunner til at staten har kommet inn på eiersiden i bedrifter som om utnytting av naturressurser i en tidlig fase (Statoil og Hydro), felles infrastruktur (Telenor) eller økonomiske kriser (bankene). Aker Kværner er ikke et slikt selskap. Dessuten har staten over tid redusert sine eierandeler i de selskapene den har kommet inn i, ofte initiert av Arbeiderpartiet.

Det er ikke statens rolle å drive butikk. Den skal drive politikk. Rollen som butikkeier kan ofte komme i konflikt med politikkrollen. I bedrifter hvor private er medeiere, kan heller ikke staten drive politikk på de andre eiernes bekostning. Det setter både aksjeloven og alminnelig anstendighet en stopper for. Det er heller ingen grunn til å tro at politikere eller byråkrater er bedre til å drive butikk en private eier. Vi har i alle fall ikke mange eksempler. Derfor er det knapt politikere i denne verden som vil ha mer statlig eierskap i næringslivet.

Den eneste grunnen til at staten kjøper er at en norsk storeier ønsket å selge og regjeringen har lett med lys og lykte etter noe verktøy i den næringspolitiske verktøykassen. Nå har staten klart å låse fast et norsk/svensk eierskap i selskapet i 10 år ved å kjøpe 12 prosent av selskapet (staten kjøper 30 prosent av et holdingselskap som eier 40 prosent av Aker Kværner). I en utrolig dynamisk bransje som gjennomlever store økonomiske sykler er det slett ikke sikkert at det er riktig å låse eierskapet i 10 år. Og om staten skulle legge kjelker i veien for bedriftsøkonomiske lønnsomme strukturendringer, blir det samfunnsmessige tapet like stort som det bedriftsøkonomiske.

Med de argumenter som staten nå går inn i Aker Kværner på, hvilke andre selskaper kan da staten ikke gå inn i? Vi har utallige bedrifter som har utviklet god teknologi og som kan være greie å ha. Skal staten blokkere strukturendringer i disse bedriftene i 10 år? Eller var det kun angsten for at russerne kommer, som fikk staten til å løse ut Røkke til en for ham hyggelig pris? Aksjekursen på Aker stiger i dag, prisen på Aker Kværner faller. Dealen var bedre for Røkke enn for staten.

Svenske hiver seg vel med i håp om å komme med i det norske olje- og gasseventyret eller å få solgt noen jagerfly. For Investor er dessuten investeringen kun lommerusk.

Dette er ikke et stort norsksvensk industriprosjekt. Det er Røkke som får solgt seg ned, uten å måtte kutte prisen.

Sorry Jens, dette er norsk sosialdemokrati på det dummeste.

Man er desperat etter å vise handlekraft på en arena hvor man ikke har noe å gjøre, har lite å bidra med og derfor handler dumt. Og hvor i all verden har Kristin Halvorsen og Finansdepartementet vært?

Kommentarer:
Postet av: Kalle Metall

Nå er jeg fullstendig klar over at blårussen og Høyresiden nok synes dette er dumt. Her er det ingen meglerhus som tjener mange millioner, og det hadde vel vært mer moro om Aker etter hvert havnet i labbene til et amerikansk investeringsselskap som kunne solgt hele konsernet bit for bit.
For de ansatte må dette være en gledens dag og mine gratulasjoner går til dem.

22.jun.2007 @ 10:42
Postet av: D. G. L . No

Sosialdemokrati på det dummeste . . .
Tilgi Andreassen, dette er kort og godt renspikka sprøyt med eikeløv og diplom.

22.jun.2007 @ 10:51
Postet av: E. J. Nordal

De andre kommentarene over her virker noe rødfarget - og blinde for hva som er faktum!
De ser ingen prinsipper eller grenser for hva staten skal bedrive!
HVORFOR skal staten gå inn som eier i et selksap som konkurerer med andre selskaper i Norge og Verden?
HVORFOR skal staten sørge for at Røkke blir 5,3 milliarder kroner rikere?
Kanskje fordi Røkke donerer pengegaver til Ap eller kanskje fordi han er nær venn med Ap folk i ledelsen.
Fy fillern for et rør dette er!

22.jun.2007 @ 10:58
Postet av: espen

Legg merke til at de to kritikerne over ikke tilbakeviser ett eneste av Andreassens argumenter. Jeg får helt vondt i magen av dette makkverket, og blir dårlig av at jeg sliter dag inn og dag ut, og betaler min skatt for at politikerne skal få pisse det bort på slike symbolprosjekter, uten relevans i virkelighetens verden... Galskapen kjenner ingen grenser, og veien til helvete er brolagt med gode intensjoner!

22.jun.2007 @ 10:58
Postet av: Libertarian

Kunne ikke sagt meg mer enig. Her velger staten å ytterligere vekte opp hver nordmanns eksponering mot oljen. 4,8 milliarder skattekroner (dvs ca 1000 kr pr innbygger) rett i Røkke-kassa. Dette skjer i ren paranoia for hvem andre interessenter som ligger og lurer i sivet. For det finnes nemlig ingen annen logisk forklaring på denne idiotiske transaksjonen.

22.jun.2007 @ 11:04
Postet av: Harald Magnus

Til Libertarian.
Tenk at jeg glemte de 1000 kronene pr. innbygger!
HMA

22.jun.2007 @ 11:11
Postet av: Odd Gisholt

Andreassen har rett; dette virker dumt. Men det er jo slik det fungerer i Norge. Staten er eier i de viktigste bedriftene. Det gode ved det er kanskje at eierne, styrene og daglig ledelse maa rette seg etter reglene i en global markedsökonomi. Forövrig er jo Rökke vinneren paa kort sikt. Han har smarte raadgivere.

22.jun.2007 @ 11:17
Postet av: Pat

Alltid morsomt å lese kommentarer fra Blårussen. Dersom dere og Høyre hadde styrt Norge fra 1960 hadde vi ikke hatt Statoil og andre forhold som gjør at oljen kommer HELE Norge til gode (for det er vel også sosoaildemokrati på sitt dummeste?)- da hadde nok fordelingen av oljerikdommen i Norge vær omtrent som i Nigeria .......

22.jun.2007 @ 11:22
Postet av: JIF

I valgkampen for to år siden beskyldte AP og venstresida Høyre for å gi mer til de som allerede har mest... Vel... Nå ser man jo hva de mente med dette... Øke skatten for vanlige lønnsmottagere og gi ved dørene til AP-sympatiserende milliardærer. Er vel ikke vanskelig å forstå hvorfor Røkke liker Arbeiderpartiet så godt?

22.jun.2007 @ 11:23
Postet av: Benny

Dette er jo en genial måte å sikre penger til Røkke. Siden han stemmer Ap, og gjerne snakker i positive vendinger om partiet, er det bare rett og rimelig at han får betalt for innsatsen. Ap gir jo LO valuta for pengene og de gir partiet og lar dem bestemme innholdet i politikken sin. Da må jo Røkke også få betalt fra den norske statskassen for sin støtte til Ap - de er jo som kjent veldig opptatt av rettferdighet.

22.jun.2007 @ 11:33
URL: http://www.hoyre.no
Postet av: Enkel Gudbrandsdøl

Økt risiko uten styring.
Ser litt merkelig ut at staten skal øke sin risiko (og vår) uten å få noen som helst kontroll. Er vi ikke nok eksponert mot olje, offshore etc fra før ? Kan vel heller ikke si at de har kjøpt seg inn "billig". Noen redningsaksjon er det vel heller ikke. Kanskje statens kvinner og menn skulle lært seg litt om porteføljestyring og risiko. Sett fra sidelinjen ser dette ut som en desperat handling fra en "verktøy-kasse". Skal dette være strategien fremover er det bare dagens aksjonærer (som selger seg ut på topp) som kommer til å le på vei til banken. Når det blir nedtur må vi andre ta regninga.

22.jun.2007 @ 11:38
Postet av: James

Med dette sikrer staten kontroll over akver slik at det ikke f.eks havner på Kremls hender. De har allerede slukt til seg nok norsk ekspetise gjennom anbudsrunden av Stokhman.

22.jun.2007 @ 11:45
Postet av: Enkel Gudbrandsdøl

Det er vel slik at det ikke er aksjene som besitter ekspertisen, men menneskene som jobber der. Selskapet har heller ikke ekspertisen låst inne i en boks. Vil Kreml ha ekspertisen kan de betale menneskene som besitter den. Det vil nok mest sannsynlig bli billigere for de også

22.jun.2007 @ 11:58
Postet av: Steinar Beider

Staten har ingenting i det private næringslivet å gjøre ! Det blir et paradoks at staten konkurrerer med andre bedrifter som også er avhengige av trygge arbeidsplasser.
Dette er halvkommunistisk 70 tallspolitikk og det er faktisk slik at den av venstresiden så forhatte blårussen, har kompetanse og innsikt i økonomi og strategi,bedre enn småbrukere og tømmerhoggere. Hvis målet er trygghet for arbeidsplasser så gi bedriftene i Norge stabile og gode rammebetingelser i steden for dårlig skjult mistillit til alle som skaper verdier og driver sunn og god forretning.

22.jun.2007 @ 12:21
Postet av: Malvin

Satt på spissen, men godt fundert og absolutt et poeng om at staten kan komme i vanskelige situasjoner som tilsyns- og kontrollmyndighet ovenfor andre bedrifter i samme bransje.

22.jun.2007 @ 12:28
Postet av: Rubik

Til Kalle Metall,
Du må slutte å drekke. Posten i Aker er (som i alle andre tilfeller) solgt av et meglerhus som har tjent stein med penger på salget! Det er Champagnetåke hos Enskilda i dag. Hold kjeft og klepp håret, din Hippy!

22.jun.2007 @ 12:59
Postet av: Nøytral

Ser vi bort fra politiske holdninger om staten bør eie næringsvirksomhet eller ikke, så er det snakk om at en av landets rikeste menn kan ha fått kompiser i staten til å fylle lommene sine. Hvis dette er tilfelle (og ikke at en eller annen blårussjournalist har prøvt å skape sensasjon ved å utelate noe) så er det en korrupsjonssak som rettsverket må ta seg av.

22.jun.2007 @ 13:02
Postet av: Voodoo-king

Samfunnsøkonomen Jens Stoltenberg, haha en utdanning er kun en hatt en pynter seg med for å få økt inflytelse. For sosialdemokratere handler alt om kontroll. Hvor mye kan økonomien og folk styres, samtidig som illusjonen om markedsøkonomi og en viss form for sosial frihet opprettholdes?
Penger kjøper makt, makt kjøper penger, sosialdemokratene er nok ikke fornøyde før SV, AP og SP smelter sammen til et parti og partiet styrer alt i Norge.

22.jun.2007 @ 13:12
Postet av: ORH

Statens kjøp er temmelig provoserende. Staten kaster bort våre skattepenger på å kjøpe aksjer av Røkke når konjunkturene er på topp. Ikke rart Røkke smiler, når han gjennom lukkede møter har overtalt regjeringen til å gi ham av våre felles penger. Det hele har en vond lukt som nesten minner om korrupsjon. Men det er vel slik Arbeiderpartiets politikk i praksis fungerer: Mer til de som har mest fra før.

22.jun.2007 @ 13:18
Postet av: hp

Andreassen har ikke skjønt AP koden! Staten får en plass rundt styrebordene, etterpå kan de øke bedriftskattene. Den første som da rekker opp hånden med utflagging bli klubbet ned før setningen er fullført. Genialt av AP det her....

22.jun.2007 @ 13:58
Postet av: Kjetil Storesletten

Glimrende kommentar av Andreassen. Levrandørindustrien er den siste bransjen som trenger subsidier. Godt betalte arbeidere i oljeindustrien får sikrere jobber. Fint!
Men det koster selvfølgelig penger og noen må ta regninga. Blir det mindre skole, helse og omsorg for prisen av sikrere jobber i oljeindustrien?

22.jun.2007 @ 14:23
Postet av: Kjartan

Dessverre viser dreneringen at det eneste de bryr seg om er at flest mulig skal inn i staten. Hvorfor? Slik øker staten sin makt og dermed øker maktkåtheten til apepartiet. Ikke overraskende er det LO som har drevet dette frem. Hvordan vi kan ha en så mektig organisasjon i dette landet er meg en gåte. De er på en måte en reservedrenering og har altfor sterke bånd til dagens styresett. Jeg registrerer nok en gang at dreneringen tenker mer på gjenvalg enn på et fornuftig styre av tullballandet Norge.

22.jun.2007 @ 15:12
Postet av: Snorre

Andreassen argumenterer jo generelt mot at staten skal ha noe i norsk industri å gjøre generelt, og i oljeindustrien spesielt. Det er jo nettopp ett av spørsmålene som venstre- og høyresiden er uenige om. Høyresiden og Andreassen mener at det ikke er statens oppgave å drive butikk. Det er venstresiden uenig i. Så greit er det. Det er vel bra at det finnes noen forskjeller mellom partiene i ei tid hvor det meste handler om hvem som kan bevilge mest penger til formål som alle er enige i at er gode?
Jeg tror at det at staten er en aktiv næringslivseier både bidrar til å sikre arbeidsplasser i Norge og at det er en fornuftig plassering av penger. Jeg har til gode å se tall som viser at statlig eierskap ikke er fornuftig pengeplassering. Tvert imot har vi flere ganger sett at hvis f.kes Oslo kommune hadde solgt Hafslund-aksjer på det tidspunktet Høyre-byrådet foreslo, så hadde tapet vært på milliarder. Mens statens eierandeler i Statoil, Telenor eller DnB ikke akkurat har vært ugunstige pengeplasseringer.
Og hva er alternative plasseringer for statens formue? Oljefondet? I så fall er det altså greit å ha eierandeler i Coca Cola og Lockheed Martin, men ikke i Aker? Hva er logikken i det?
Nei - den eneste grunnen til å være imot dette er de som mener at staten prinsippielt sett bør holde seg unna næringslivet ut over å gi så lave skatter og avgifter som mulig. Et greit standpunkt det om man er liberalist - men jeg tror ikke folk i Norge vil være enige.

22.jun.2007 @ 16:02
Postet av: Snorre

Forresten gir ikke Røkke ei krone i støtte til Arbeiderpartiet, slik E.J Nordal skriver ovenfor. Hold deg til fakta du, E.J - så går det deg nok bedre

22.jun.2007 @ 16:04
Postet av: Ola

Hvorfor ikke gi hele Nordsjøen til Røkke med en gang sli at vi slipper mastet om dette de neste 5-8 årene. Da kan han slippe å bruke 300-400 mill. i året til advokater og rådgivere - han får jo dette til slutt uansett.
Politikerne kjøpes for småpenger!
Nok en gang: Sosialdemokrater lar seg kjøpe av kapitalister, nå også av eks-nazister. Den rike norske staten gir bort hele greia...
Galskap!
Nå har Røkke full kontroll - hans høyre hånd er Helge Lund i Statoil/Hydro (bare glem storyen om uvennskap etc - dette er en del av hele showcasen) og resten kjøres fra Aker. Dersom en lurer på om uvennskapen er virkelig, så kan man sjekke hvor mange oppdrag Røkke's selskaper har fått fra Statoil under Helge Lund...

22.jun.2007 @ 16:12
Postet av: Unni

Jeg vet ikke om Røkke er ferdig med å selge reker, men alle i Norge burde dra ned på kaia og kreve reker for 1000 kroner.

22.jun.2007 @ 16:40
Postet av: Voodoo-king

Jepp dette er bare sykt! Hva med å fjerne alle verktøyene som de som er besatt av penger eller makt har å bruke for å skaffe seg mer av hva de er besatt av å skaffe og beholde for å skaffe seg enda mer av det de ønsker å få alt av? Hva må individer ha for å beskytte seg mot sånne folk og samtidig ha muligheten til å styre sitt eget liv? Tenk!! Om skatter og avgifter ble til 0 økes forbrukermakten med 70%. Om staten og storkapitalistene eier mindre, eier folk mer. Eliten kan holdes i ørene fra toppen eller bunden. Desverre har noen få storkapitalister monopol på å holde eliten i ørene fra toppen og slik vil ting fortsette helt til statlig eierskap og skatter og avgifter reduseres sånn at vanlige folk kan ha mulighet til å investere og planlegge eget liv. Ja til kapitalisme og en flat jord.

22.jun.2007 @ 16:42
Postet av: PG

Flink kar han Røkke. I motsetning til regjerningen, vet han hva han driver med. Han kan le hele veien til banken.

22.jun.2007 @ 17:59
Postet av: Ola

Røkke's fiskeshow er også bra ressisert.
Båten med fiskerne hans plukker han opp på Bygdøy eller andre steder nær Aker Brygge. Så kjører Røkke med båten inn til Aker Brygge og "journalistsauene" fra Akersgaten er på plass - når Røkke har ringt de og fortalt at idag kommer den og den...
Det er ikke en av de som har sjekket noe som helst - om Røkke har fisket selv. Ei heller er det noen av de som har sjekket de andre fordelene Røkke får ved å være såkalt "fisker".
Intet av dette er gjort uten nøyaktig planlegging ihht den strategien som er lagt av hans dyre rådgivere.
Noen påstår at han vil tjene en masse skatt på nettopp denne virksomheten - er det noen som har sjekket dette. Kanskje - men er det noen som tør å legge det frem - i så fall får de neppe være med på neste Røkke-fest...

22.jun.2007 @ 18:09
Postet av: Blasi

"Og hva er alternative plasseringer for statens formue? Oljefondet? I så fall er det altså greit å ha eierandeler i Coca Cola og Lockheed Martin, men ikke i Aker? Hva er logikken i det?"
At ved å plassere pengene i norsk oljeindustri øker man sin egen eksponering mot de risiki man allerede er overeksponert mot. Det gir høyere totalrisiko enn å investere i selskaper som er mindre korrelert med resten av statens økonomi.

22.jun.2007 @ 20:10
Postet av: Es

Jaha.. sånn går det når det er Sv & Co som styrer...Håper ikke de går like langt som Putin &
Chávez.....Mange må tatt feil stemmeseddel ved sist valg...Godt valg!!!

22.jun.2007 @ 20:58
Postet av: Politisk utspill fra Andreassen....dessverre

Når du uttaler deg som fagøkonom hører jeg etter, men når du tar på deg Høyre-lua holder jeg for ørene.
En oppfordring for fremtiden: Vær så snill å ikke falle ned på dette nivået igjen!
Det passer deg dårlig.

22.jun.2007 @ 22:57
Postet av: Voodoo-king

Er det ikke ironisk at dem som ønsker å sause sammen politikk og økonomi i virkelighetens verden ønsker å holde økonomi og politikk adskilt i ideenes verden? Noen ønsker å opprettholde status quo.

22.jun.2007 @ 23:15
Postet av: Stoltenberg

Selv hovedargumentet til Staten for å kjøpe seg inn, nemlig å sikre arbeidsplasser, faller på sin egen urimelighet. Har Staten gjort noe som helst for å hindre Hydro å selge unna selskapet bit for bit? Har de hindret Telenor fra utallige salg og restruktureringer? Nei. Staten er en passiv eier og burde derfor gjort denne investeringen på rent finansiellt grunnlag, noe Andreassen tydelig illustrerer som en dårlig idé utifra et porteføljeperpektiv.

23.jun.2007 @ 11:24
Postet av: Leif W

Ikke ta Røkke, han solgte jo til den letteste kunde, og opplagt er det politisk korrekt å unngå evnt. utenlandsk eierskap....
Dette er et gufs fra fortidens kraftsosialisme, men Jens stilles sikkert ikke til ansvar når det baller seg til i neste nedgangsperiode!!Da blir det de ansatte i private virksomheter, og Akers konkkurenter som får svarteper!

23.jun.2007 @ 18:10
Postet av: Roald Bentzen

Staten har ingen verdens ting å gjøre på butikksiden i samfunnet! Det burde være udiskutabelt. Det er tilretteleggende aktiviteter som lover, forskrifter, sikkerhet, kontroll osv. som våre folkevalgte representanter skal sysle med - Ellers kan de lett møte seg selv i døren.
Veibygging er en tilretteleggende virksomhet som de samme representanter burde bruke tid og penger på - Det er indirekte industrietablering i et langstrakt og ulendt land som vårt.
På årets statsbudsjett var det vanskelig å finne penger til "midtdelere" på kollisjonsutsatte veistrekninger. Regjeringen har nå bevist at det finnes penger, men har valgt å la flere omkomme på veiene for å tilfredsstille LO's behov til flere styreplasser i norske bedrifter. Og distriktnorge må fortsatt slite med dårlige veier, flere trafikkdrepte, dyr transport og redusert konkurransekraft!

24.jun.2007 @ 11:23
Postet av: Gjermund

Staten har drevet butikk lenge og i stor stil også i mange år så det er intet nytt.
Dette er det enighet om også langt inn i Høyre, se olje-og gassnæringen selv om det ikke er noe man snakker så høyt om.
Den politiske uenigheten går på i hvor stor grad statens skal drive politikk.
Investeringene gjort av Pensjonsfondet er ren butikk, med lavere og høyere risiko selvfølgelig avhengig av i hvilken bransje investeringene er gjort men det er likefullt butikk.

24.jun.2007 @ 16:09
URL: http://www.bitsofnews.com
Postet av: RE: Pat

Pat fremstår jo som en av de reflekterte personene her. Tenke seg til å forsvare kraftsosialdemokratiet med argumenter som statoil (...nei det finnes ikke så mange flere) Statoil gir ikke noe særlig mer tilbake til samfunnet enn Shell. Forskjellen på inntekter i nigeria og norge avhenger av skatten som legges på oljeutvinningen. Hadde statoil vært landets eneste oljeoperatør hadde vi hatt en gjeng klimaverstingen som sa de gjorde mye - men som ikke gjorde noe i det hele.
Aker Kværner selv er et prakteksempel på at staten ikke har noe i næringslivet å gjøre. Var det staten eller røkke som fikk Aker RGI fra ingenting å til et stort konsern? Dette er rene milliardutbetalingen til røkke. Han slipper å tape penger på at likviditeten i papirene synker. 5,6 mrd i sommergave fra staten adressert røkke.

24.jun.2007 @ 18:19
Postet av: inge

nå eier jo røkke fremdeles 60% av selskapet så visst røkke er like dyktig i fremtiden kan jo dette bli god butikk

25.jun.2007 @ 00:15
Postet av: pangsjonsfondet

Her skal det bli blodige neser når AP får døra i nesa om noen år når tidene snur. Aker må da foreta nødvendige omstillinger (oppsigelser) og de Rød-Grønne blir sittende som lame-ducks og se på. Jeg kan nesten ikke vente på innslaget på Dagsrevyen!

25.jun.2007 @ 10:27
Postet av: Arne T

Meget god kommentar av Andreassen.
Selv om enkelte businessmenn ler hele veien til banken, saa taper alle vi andre paa denne statskapitalismen.
Det triste er at Stoltenberg-Roekke transaksjonen i det hele tatt var mulig ... og hvordan nettverking kan gi sugeroer til statskassen.

25.jun.2007 @ 15:38
Postet av: LOK

Hjelpeløst av en regjering som ikke forstår verdiskapningskonseptet, og som synes at det er helt ok å bruke skattebetalerenes penger til å støtte opp om et ideologisk syn som burde vørt lagt dødt på 70-tallet.
Hvor mye bedre hadde det ikke vært om staten brukte tid på å legge tilrette for næringslivet. Penger og menneskelige ressurser på å løse de mange fellesoppgaver som idag ikke blir utført på en tilfredstillende måte.

26.jun.2007 @ 04:48
Postet av: Patb

Ganske interessant at AP velger aa bruke av felleskapet midler til aa kjoepe AP-stemmer de neste 10 aarene. AP har skjoent at deres tradisjonelle velgere blir det faerre og faerre av ettersom industrien flytter utenlands. Dette proever de aa stoppe, gjennom aa perpetuere (i hvertfall for 10 aar) industriarbeidsplasser i Norge som vet at de lever paa AP's naade og derfor vil stemme paa AP ved de neste valgene. Hvis dette ikke er korupsjon, saa vet ikke jeg.

26.jun.2007 @ 15:18
Postet av: Tom

Dette er jo både trist og provoserende Andreassen treffer hodet på spikeren. Tømmerhuggeren svir av 1000 kroner per nordmann for å vise at verktøykassen ikke er tom. Det virker som om erfaringene med statlig industribygging i etterkrigstiden er glemt. Hvor er Stoltenberg som vi kjente fra hans første regjeringsprosjekt? Kjøpt og betalt av LO (og nå senere også Røkke?). Vi har ikke engang fått svelget den ulykksalige fusjonen mellom Statoil og Hydro, og hva den medfører av maktkonsentrasjon og mangel på konkurranse, før de smeller til med dette. Når vi også legger til stadig ovekjøringer av konkuransetilsynet i andre saker, virker det som om regjeringen har gjort det til en fanesak å sløse bort mest mulig av samfunnets ressurser på innkompetent næringspolitkk. Trist og frustrerende.

26.jun.2007 @ 21:07
Postet av: alexander von Rapp

Å hevde at regjeringen bør føle forpliktelser overfor norsk næringsliv, i form av å sprøyte inn skatteletter osv.- som tydeligvis er flertallet av denne sidens syn på virkeligheten--- ABSURD.
Finnes det en eneste selvstendig næringsdrivende med mer enn 5 ansatte eller sine glupske tenner uti børsmarkedet som ikke har hatt minst 5 mill i "inntekter" de siste 5 år.. da snakkker vi om en virkelig inkompetent kapitalist.
Jeg synes ikke Stoltenbergregjeringen bør føle NOE ansvar overfor deres
manglende mammonsamling.
Derimot synes jeg slike inkompetente kapitalister bør legge ned sin virksomhet.
Helst i dag !

06.jul.2007 @ 05:23
Postet av: Kristin

Ja, vi må jo prøve å fordele midlene. Så langt i dette årtusen er det de rikeste som har nytt godt av at det går så¨godt for Norge.
Alle som er i arbeid har også fått enorm kjøpekraft de siste årene, mens folk som er blitt syke og ikke er så om seg, får trygd på størrelse med lønna de fikk rundt 1980 - dvs. 8.000 i måneden.....
Ganske tragisk at SV er med på dette.... Men, men - det offentlige har jo blitt bemannet med folk med under 100 i .. jeg sier ikke mer...

06.jul.2007 @ 05:35

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/5468074

Harald Magnus Andreassen

Harald Magnus Andreassen er en av nestorene i det norsk rentemarkedet. For tiden er han sjeføkonom i First Securities / Swedbank Oslo. Utdannelsen har han fra Universitetet i Oslo hvor han er utdannet samfunnsøkonom. Har har tidligere arbeidet i Bankforeningen, Econ og har vært sjeføkonom i First Securities/Swedbank Oslo (før kjent som Elcon) siden 1994. Andreassen har i mange år tronet på toppen av Prosperas-rankingen over norske makroøkonomer.

hits